Sosyal Psikolojinin Bir Çalışma Alanı Olarak Belirmesi (Tarihçesi)
Sosyal Psikolojinin Bir Çalışma Alanı Olarak Belirmesi (Tarihçesi)
**1908 yılı birçok sosyal bilimciye göre sosyal psikolojinin başlangıcıdır. Bu tarihte ilk defa sosyal psikoloji adını taşıyan iki ders kitabı yayınlanmıştır. Bunlardan birisi, İngiliz psikologu Mc Dougall tarafından, diğeri de Amerikalı sosyolog Ross tarafından yazılmıştır.
Mc Dougall: Sosyal Psikolojiye Giriş
1.Psikoloji bir bilimdir
2. Güdülünmenin önemi
3. İçgüdü, sosyal davranışın anahtarıdır.
Ross: Sosyal Psikoloji
1. Sosyoloji grup ve sosyal yapı ile ilgilenir.
2. Taklit, sosyal davranışın anahtarıdır.
Sosyal Psikolojinin Klasik Konu Alanları
sosyal biliş, sosyal güdülenme; sosyalleşme süreci; dil ve bilişsel faaliyetler; tutumlar; değer hükümleri; etkileyici iletişim; kişiler arası algı ve etki; grup süreci ve dinamiği, liderlik; benlik, sosyal çevre ve kültür ilişkileri ve sosyal kimliktir.
1970’Ierden Günümüze Sosyal Psikoloji:
Bugünkü sosyal psikoloji sentezi içinde, sosyal psikolojinin tanımı, diğer sosyal bilimlerden sınır çizgileri bakımından değil, çalıştığı temel problem konuları bakımından yapılmaktadır.
**Bu problemler ele alınan sosyal davranışın bir seferde (kesitsel) ya da zaman içinde (boylamsal) incelenmesine göre iki ayrı eksene yerleştirilebilir.
1-Boylamsal eksende: Sosyalleşme ve sosyal gelişim süreci ön plana çıkmaktadır.
2-Kesitsel eksende: Sosyalleşmiş kişilerin sosyal ortam içindeki ilişkileridir. Burada birey, onun sosyal çevresini algılaması ve anlaması ve başkalarıyla etkileşimi inceleme konusudur.
Not: Bu yazının hazırlanmasında Psikolojik Danışman Mustafa kalaylı'nın katkıları ve Floyd Henry Allport'un sosyal psikoloji kitabı başta olmak üzere birçok kaynaktan faydalanılmış olup pdr ders notları, psikoloji, sosyal psikoloji, sosyal psikoloji çalışma alanları, sosyal psikolojinin tarihsel gelişimi, sosyal psikolojinin kurucusu, sosyal psikolojiye giriş ile ilgilidir.
Yorum Yok " Sosyal Psikolojinin Bir Çalışma Alanı Olarak Belirmesi (Tarihçesi) "