ETKİLİ BİR "PSİKOLOJİK DANIŞMAN" NASIL OLMALI?
Etkili Psikolojik Danışmanların Özellikleri
1.Kişisel farkındalık ve anlayış
2.Psikolojik bakımdan sağlıklı olma
3.Etnik köken ve kültürel unsurların kendisi ve başkaları üzerindeki etkilerini anlama ve bunlara karşı duyarlı olma
4.Açık fikirli olma
5.Nesnel olma
6.Yetkin olma
7.Güvenilir olma
8.Kişilerarası ilişkilerde çekici olma
1.Kişisel Farkındalık ve Anlayış
**İç görü sahibi olma etkili bir psikolojik danışman olabilme yolunda iyi bir başlangıçtır. Kendi duygu ve gereksinimlerini anlayamayan psikolojik danışman kendi duygularını danışana yansıtma eğiliminde olabilir ve bu durumun asıl kaynağının kendisi olduğunu görmeyebilir. Kişisel farkındalık ve kavrayış hem psikolojik danışman hem danışan için daha güvenilir bir ortam sağlar.
**Olaylara daha nesnel bakmamızı sağlar. İnsanda “kör nokta” olarak adlandırılabilecek ve özellikle de kişiler arası ilişkilerde kendinizle ilgili bazı hususları göremememizden kaynaklanan zorlukları farketmemize yardımcı olur.
**Kişisel farkındalık ve anlayış hem psikolojik danışman hem danışan için daha güvenilir bir ortam sağlar.
**Psikolojik danışmanın kişsel farkıdalık ve anlayıştan yoksun olması, danışanın verdiği bazı mesajları kişiselleştirmesine, bunlara aşırı tepki göstermesine ve sonuçta savunucu davranmasına yol açabilmektedir.
2.Psikolojik Açıdan Sağlıklı Olmak
**Psikolojik danışman, psikolojik olarak sağlam olduğu ve kendi sorunları tarafından dikkati dağıtılmadığında daha fazla yardımcı olabilir.
3.Bireyin Kendisi ve Başkalarındaki Irksal, Etnik ve Kültürel Unsurları Anlama ve Duyarlılık Kazanma
**Psikolojik danışmanın kendisinin ve danışanın, kültürel ve etnik ortamlarını nasıl anlayacağına ilişkin iki görüş bulunmaktadır.
Bu görüşler:
1-Kültür (Etik) temelli yaklaşım: Her kültürün biricik olduğunu ve onun anlaşılması gerektiğini savunur.
2-Evrensel yaklaşım: Azınlık tanımının kapsamını baskı altındaki tüm grupları içerecek şekilde genişletip, kültürün psikolojik danışma sürecini nasıl etkilediğini incelerken daha öznel bir yaklaşım taşır.
**Kişinin kendi etnik ve kültürel mirası ve bu mirasın kişinin dünya görüşünü nasıl şekillendirdiğini anlaması, psikolojik danışman olarak verimliliğini artırıcı veya düşürücü bir etkiye yol açacaktır.
4.Açık Fikirli Olma
**Açık fikirlilik psikolojik danışmanın kendi dünyası dışındaki dünyayı da tanıyıp bilmesi, aydınlanması anlamına gelmektedir.
**Açık Fikirlilik psikolojik danışma sürecine önemli 3 katkıda bulunur:
**Açık Fikirlilik psikolojik danışma sürecine önemli 3 katkıda bulunur:
1-Psikolojik danışmanın, danışanın duygularına, düşüncelerine ve davranışlarına, kendi duygu, düşünce ve davranışlarından farklı olsalar dahi, o duruma uyum sağlamasına yardımcı olur.
2-Psikolojik danışmanın, toplum tarafından büyük ölçüde kabul edilmeyen ya da saldırgan olarak nitelendirilen kişiler dahil olmak üzere pek çok farklı danışanla etkili iletişim kurmasını sağlar.
3-İçten, samimi bir iletişim için açık fikirlilik olmazsa olmazdır.
5.Nesnellik
**Nesnellik; bir danışan ile etkileşim içindeyken aynı zamanda geri çekilip danışanla ilgili olayları ve danışma ilişkisinde yaşananları doğru olarak görebilmektir.
**Psikolojik danışmanın nesnel olması, danışanın yeni bir anlayış geliştirmesi ya da karşılaştığı güçlüğü farklı bir boyuttan görebilmesine olanak sağlar.
6.Yetkinlik
**Yetkinlik; bir psikolojik danışmanın danışanlara yardımcı olabilmek amacıyla gerekli bilgi birikimine, deneyime ve becerilere sahip olmasıdır.
**Danışan üzerinde güven uyandırma, onların kendilerine güvenmelerini ve daha umutlu olmalarını sağlamak için psikolojik danışmanın yetkin olması gerekmektedir.
7.Güvenirlik
**Psikolojik danışmanın sözüne güvenilir olması; sorumluluk sahibi, etik standartlar ve öngörülebilirlik özelliklerine sahip olmasıdır.
**Yapabileceğinizden fazlasına söz vermemek ve verilen sözü mutlaka yerine getirmektir.
8.Kişiler Arası Çekicilik
**Danışan, psikolojik danışman ile kendisi arasında bir benzerlik ya da uyum fark ettiğinde psikolojik danışmanı kişisel çekiciliği olan birisi olarak algılar.
**Resmi, soğuk, içine kapalı ve aşırı mesafeli olmak yerine daha sıcak, cana yakın, arkadaşça ve dürüst olmak yararlıdır.
Not: Bu yazının hazırlanmasında Psikolojik Danışman Mustafa kalaylı'nın katkıları başta olmak üzere birçok kaynaktan faydalanılmış olup psikoloji, danışmanlık, rehberlik, psikolojik danışmanlık nedir ne iş yapar, psikolojik danışmanlık nedir ne iş yapar, psikolojik danışma tanımı, psikolojik danışma nedir ile psikoloji, danışmanlık, etkili psikolojik danışmanların özellikleri, psikolojik danışmanın sahip olması gereken beceriler, psikolojik danışmanda bulunması gereken özellikler ilgilidir.
Yorum Yok " ETKİLİ BİR "PSİKOLOJİK DANIŞMAN" NASIL OLMALI? "