GRUBUN BİREY ÜZERİNDEKİ NORMATİF ETKİSİ
GRUBUN BİREY ÜZERİNDEKİ NORMATİF ETKİSİ
Sherifin araştırmasında: Temel olarak grup normunun oluşması incelenmişti
Asch'in araştırmasında: Var olan bir grup normunun bireye etkisi incelenmişti
**Her iki araştırmada da bireysel görsel algı ve yargının grubun varlığıyla nasıl etkilendiğini gördük. Bu araştırmalarda kesinlikle ortaya çıkan bir husus şudur: birey, grup içinde, yalnız olduğu zamanlardaki davranışına göre farklı davranmaktadır.
**Ancak, grubun iç yapısı göz önüne alınınca, bütün gruplarda üyeler arasında statü (mevki) farklılıkları olduğunu biliyoruz. Grup hiyerarşisi içinde acaba hangi üyeler grup normlarına daha çok uyarlar? Ya da grup normlarına uyma bakımından üyeler arasında fark var mıdır?
Bu Sorulara Yapılan Deney Sonucu Yanıt Aranmış
1.Grup normuna en fazla uyma davranışı, kendilerini grubun kısmen kabullendiğini sanan statüsü (mevki) orta düzeydekilerde görülmüştür
**Bu üyeler, grubun desteğini bir dereceye kadar kazanmışlardır, ama durumları pek sağlam değildir. Grup desteğini tartışmasız şekilde sağlama almak veya reddedilmek kendi ellerindedir. Bundan dolayı da yerlerini sağlamlaştırmak ve statülerini yükseltmek için bu üyeler grup normlarına en içten bağlanmışlar ve büyük bir hevesle normlara uyma davranışı göstermişlerdir. Bu davranışları grup içinde görüldüğü gibi, yalnızken de görülmüştür, demek ki bunlarda “benimseme ile uyma” söz konusudur.
2.En alt statü düzeyindeki grup üyelerinde de ortadakiler kadar olmamakla beraber uyma davranışı görülmüştür.
**Ancak bu üyeler sadece grup içindeyken grup normunu kabullenmişler ve ona uyma davranışı göstermişler, yalnız oldukları zaman ise norma aldırış etmemişlerdir. Demek ki bu kesimde benimseme değil “itaat ile uyma” söz konusudur. Bu itaat davranışı, gruba uyar gözükme ve gruptan tamamen atılmamak içindir.
**Grup tarafından beğenilmediklerini bildiklerinden dolayı, en düşük statüdeki üyeler için grup, cazibesini bir dereceye kadar kaybetmiştir. Bundan dolayı, grubu cazip bulan ve grup içinde yükselme çabasında olan orta statü kesime oranla genellikle daha az uyma davranışı göstermektedirler. Zaten en altta olduklarından dolayı grup normuna uymamakla kaybedecekleri pek de fazla bir şey yoktur. Yani statülerinin daha fazla düşmesi söz konusu değildir.
3. En üst statüde olanların uyma davranışı da orta statüdekilerden daha az olduğu görülmüştür.
Not: Bu yazının hazırlanmasında Psikolojik Danışman Mustafa kalaylı'nın katkıları ve Floyd Henry Allport'un sosyal psikoloji kitabı başta olmak üzere birçok kaynaktan faydalanılmış olup psikoloji, sosyal psikoloji, grup sosyal psikoloji, grubun birey üzerindeki normatif etkisi, grubun bireye etkisi, grup dinamiği ders notları, grup dinamiği ve birey-grup etkileşimi ile ilgilidir.
Yorum Yok " GRUBUN BİREY ÜZERİNDEKİ NORMATİF ETKİSİ "