Yazı Duyurusu

Menu

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?




**Psikolojik Danışma: kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir. 

**Bununla beraber bir çok düşünür psikolojik danışma tanımı yapmıştır. bunlar;

**Psikolojik danışma, iki kişinin oluşturduğu bir ortamda, kişilerden birinin kendine ve çevresine daha iyi uyum sağlama becerileri kazanmasına yardım için gerçekleştirilen bir oluşumdur. (F. P. Robinson)

**Psikolojik danışma, terapistle olan güven verici ilişkiler sonucu, bireyin benlik yapısında ferahlama sağlandığı, daha önceleri bireyce kabul edilmeyen yaşantıların şimdi algılanmaya ve yeni bir benlik tablosu içine yerleştirilmeye başlandığı bir oluşumdur. (C. R. Rogers)

**Psikolojik danışma, psikoterapist ile bir veya birden fazla danışan arasında, psikoterapistin, insan şahsiyetine ait sistematik bilgilere dayanan psikolojik metotlar kullanarak, danışanın ruh sağlığını geliştirmeye çalıştığı, kişiler arası ilişkilere dayalı bir oluşumdur. (C. H. Patterson)

**Psikolojik danışma, psikolojik yardım ilişkileri konusunda yetiştirilmiş bir meslek erbabı tarafından, plan yapma, karar verme ve kişiler arası ilişkileri için yardım arayan kimsenin davranışlarını etkileyerek, o kimsede büyüyüp gelişme veya değişme sağlamak amacıyla, genel olarak insan tabiatı ve davranımına ait elimizde mevcut en son bilgi ve bulgulara dayanan, kendine özgü ilişkiler ve sözlü görüşmeler yoluyla yürütülen bir yardım hizmetidir. (R. H. Byrne)

**Psikolojik danışma; kişiler arası ve kişisel sorunların daha iyi tanımlanması sürecinde ortaya çıkmıştır. 

**Psikolojik danışma; bireysel olabildiği gibi gruplada yapılabilir. 

**Psikolojik danışma; danışanın hem iç dünyasına hem çevresindeki kişilerle ilişkilerine ilişkin kaygılarını içermektedir. 

**Amerika Psikolojik Danışma Derneği tarafından kabul edilen Profesyonel Psikolojik Danışma Tanımı: Ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin; bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve etkileşimsel müdahele stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ile patoloji konularını ele alacak şekilde uygulamasıdır. 

Neden Psikolojik Danışma?


**Pek çok insan yaşamın beraberinde getirdiği değişikliklere kendi çabası, arkadaşları, ailesi ya da dini inançları sayesinde uyum sağlayabilmektedir. Bununla birlikte, az önce saydığımız tarafların yardımına rağmen, bazen yaşam öyle bir noktaya varabilir ki, profesyonel ve yetenekli bir yardımcının bu zorluklara uyum sağlama konusunda yol göstermesi gerekebilir. 

**Psikolojik danışma; İyileştirici, önleyici ve zenginleştirici olabilir. 

**Önleyici Psikolojik Danışma: Psikolojik danışma sayesinde kişinin yaşamında öngörülebilir nitelikli, gerginliğe yol açan bazı olaylara hazırlıklı kılınması, kendi kendisine yardım etmesinin sağlanması ve sonuç olarak değişen yaşam koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olunmasıdır. 


**Zenginleştirici Psikolojik Danışma: Yaşamın zorluk ve öngörülebilirliğinin ötesine geçerek, danışanın yaşantısını, hayatın içinde kendiliğinden var olan fırsatlar ve olanaklar hakkında yeni ve derin bir kavrayış, değer bilme ve bilgelik olgularına açık kılmayı amaçlar. 

Psikolojik Danışmanların  İşlevi Nelerdir?


**Rehberlik ve psikolojik danışmanın birincil işlevi, “Kişinin kendini tanımasına yardım etmek” tir.

**Kişiye kendini tanıtmak için, onun bedensel, devimsel ve bilişsel yeteneklerinin, ilgilerinin, değer yargılarının tutum ve davranışlarının, yaşamdan beklediklerinin, hoşlandığı ve hoşlanmadığı varlık, olay ve olguların bilinmesi gerekir. Kişiye kendini tanıtma işi, bir, dıştan değerlendirici çalışmalar; bir de “kişiye kendini, kendi gözü ile tanıtıcı çalışmalar” olmak üzere, iki yolla yapılmaya çalışılmaktadır. 

**Dıştan değerlendirme; gözlem, anket, test gibi teknik ve araçlar kullanılarak; 

**kişiye kendini, kendi gözü ile tanıtıcı çalışmalar ise; psikolojik danışma, özgeçmiş gibi tekniklerden yararlanılarak yapılmaktadır (Kuzgun,1981). (Bkz. Bölüm 7; Bölüm 9).

**Kısaca Psikolojik Danışman; insanların kendilerini dışarıdan ve içeriden fark etmesine ve tanımasına aracı olur.

**İnsanların öğrenme, değişme ve gelişmelerini açıklamakta, rehberlik etme görevi görür, 

**Normal insan işlevselliği açısından bir model oluşturabilir, 

**Psikolojik danışma sürecinde nelerin meydana gelmesi gerektiğine ve psikolojik danışma sürecinin ne tür sonuçlar doğurabileceğine işaret eder. 

**İnsanların zor anlarında, çeşitli yol haritaları bulmaları ve sağlıklı yolu seçmelerine yardımcı olur.

Not: Bu yazının hazırlanmasında Psikolojik Danışman Mustafa kalaylı'nın katkıları başta olmak üzere birçok kaynaktan faydalanılmış olup psikoloji, danışmanlık, rehberlik, psikolojik danışmanlık nedir ne iş yapar, psikolojik danışmanlık nedir ne iş yapar, psikolojik danışma tanımı, psikolojik danışma nedir ile ilgilidir.


Share This:

MUSTAFA KALAYLI

I'SİTEMİZDE; İNSAN VE İNSANLIĞA FAYDALI OLABİLECEK "İYİ, DOĞRU VE GÜZEL OLAN HER ŞEY" SİZLERİN İSTİFADENİZE SUNMAKTAYIZ ....

Yorum Yok " PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR? "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM